Zomerhitte; tandje terug en koel je wijs...
Tropische temperaturen, hitte-protocollen; voor ons in ons kikkerlandje is het flink schakelen om ons aan te (kunnen) passen. Driftig zoeken we naar alternatieven om het lijf en ons hoofd (letterlijk en figuurlijk) koel te houden. Weet dat ons lichaam ook zijn eigen mechanismes heeft. Dus zweten mag ook. Het is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om van overtollige hitte af te komen. De juiste balans vinden om ook tijdens deze zomerse hitte vitaal te blijven.
Eet je koel
Uiteraard lonkt het ijs. In alle vormen. Toch is dit niet wijs. Het zorgt namelijk voor te grote disbalans in de Milt. Daarnaast bevat een ijsje van de ijssalon veel suiker en ook melk. Juist een combinatie die juist de functie van de Milt - transformatie van voeding en ook de hitte - verstoord. In juist dagen van extreme hitte en dus dagen dat je lijf al hard aan het werk is, niet aan te raden. Vergelijk het met een brand blussen door er een lawine van gletserijs over heen te gooien. Met als gevolg juist dampvorming (zoals opgezwollen buik, benen, enkels, afwijkende spijsvertering, moeheid). Ook ijskoude drankjes en andere voedingsmiddelen zijn niet aan te raden. Ook al lonkt een koud biertje of wijntje; het is weliswaar verfrissend maar alcohol en daarmee erg verhittend (en ook gif) voor je lijf. En dus heeft je lijf nog harder te werken.
Het goede nieuws? Je kunt je ook anders ‘koel’ eten en drinken met alternatieven voedingsmiddelen. Het is dan ook niet vreemd dat juist deze voedingsmiddelen nu juist in overvloed zijn. Kies daarbij zoveel mogelijk verse groenten en fruit die van hollandse bodem zijn. Want ja, onze constitutie is en blijft oer-hollands. Eet en drink zoveel mogelijk alles op lichaamstemperatuur. Blijf je realiseren dat je lichaam al hard genoeg aan het werk is om de hitte te verwerken. Een greep uit verfrissende en verkoelende (met een ‘K’)”:
- Dranken: Mineraalwater, groentewater (water met verse komkomerslierten, limoen of citroen, munt en/of citroenmelisse. Eventueel met klein vleugje vlierbloesemsiroop), groene thee (k), zwarte thee (k), melissethee, hibiscusthee, muntthee, appel/perensap.
- Granen: tarwe, rogge, spelt, rijst
- Groenten: courgette, asperges, andijvie, spinazie, bloemkool, rode biet, diversen slasoorten, augurken (k), komkommer, tomaat (k),
- Fruit: blauwe bes, aalbes, kruisbes, aardbei, appel, peer, watermeloen (k)
- Zuivel (liefst beperkt houden); zure melken zoals kefir of karnemelk, kwark, jonge kaas
- Vlees; kalkoen, kip, eend
- Kruiden: zout (k), salie, olijfolie, sesamolie
Uiteraard gaat het allemaal over balans. Dus zorg naast de koelende, verfrissende voedingsmiddelen altijd voor – hoe gek het ook klinkt - iets verwarmends in een gerecht.
Leef en werk je koel
De zomer is het moment om volop te gaan en te groeien. Maar juist door niet teveel inspanning. Alle zaadjes zijn immers al gezaaid. hebben hooguit wat water en zorg nodig om te ontkiemen. Als je buiten bent, zie je ook dat er eigenlijk niet zoveel gebeurt. Intense hitte (Yang) vraagt als tegenbalans dan ook om rust (Yin). Een siesta, een powernap op het heetst van de dag is geen overbodige luxe. Voorkom grote (spier/kracht) inspanningen. Spaar je energie. Geef jezelf juist in dagen van extreme hitte extra rust. Misschien wel de grootste uitdaging in onze cultuur van ‘doorgaan’. Nu een tandje terug zorgt ervoor dat je immuunsysteem kan herstellen, meebewegen en voorkomt narigheid in het najaar en/of winter. Niets doen is de kunst. Een paar tips:
- Blijf regelmatig eten; ontbijt als een keizer, lunch als een generaal en diner als zwerver
- Drink meer water
- Houd je mineraalbalans op peil. Je zweet veel kostbare mineralen uit.
- Zoek schaduwrijke plekken op.
- Beweeg bewust met minder inspanning. Voorkom te hoge hartslag en overmatig zweten en verhitting. Liever yin-yoga, qigong en ademwerk dan krachttraining (ook in fitnessruimte met airco) en duurloop
- Een airco of ventilator oke maar zet hem niet te hard, te koud of pal in je nek.
- Neem een verfrissend voetenbadje; koel je hoofd, nek en polsen regelmatig met wat water
- Zorg voor extra rust voor je gaat slapen met yin-yoga, lichte qigong en ademhalingsoefeningen. Leg je benen minstens 7-10 minuten hoog tegen de muur en rust.
- Doe yoga of qigong-oefeningen die juist je nieren en blaasmeridianen (benen, rug en achterzijde lichaam) sterken en je vuur-element (hart, pericard, dunne darm, driewarmer; binnezijde armen en borst) te reguleren.
Meer weten? Meer info? Volg de blogs op www.puurvitaal.com. Of plan een (gratis) online kennismakingsgesprek via de website. En meedoen met onze lessen? Wij gaan de hele zomer door en je kunt in juli & augustus meedoen met een gratis proefles. Klik hier voor meer info