Uit de Praktijk: Panta Rhei; waar alles stroomt

Uit de Praktijk: Panta Rhei; waar alles stroomt

Helende Verbindingen; het kwetsbare punt van ont-moeten

Verziekte of verstoorde relaties. Verbindingen die bewust of onbewust ons of een ander geweld aan doen en ons letterlijk ziek maken. We komen het tegen, of lijden er dikwijls (ook onbewust) onder. Zowel op het werk. Maar ook in onze sociale kring. Binnen de Chinese geneeskunde en binnen mijn praktijk is dan ook veel oog voor geweldloze verbindingen tot stand brengen. Met jezelf, maar ook met je omgeving. Om het punt van Panta Rhei te bereiken: daar waar alles (weer) stroomt. Waarbij de Chinese Geneeskunde stelt dat daar waar het niet stroomt, er pijn is en/of ziekte kan ontstaan. Omdat vrije stroom van Qi, onze vitale energie; en Bloed cruciaal is voor een vitaal lijf en een vitale verbinding tussen Binnen & Buiten (yin & yang). Binnen de Chinese Geneeskunde wordt mentaal-emotionele disbalans dan ook als grootste ziekmaker gezien. En de kunst van het helen vraagt mij dagelijkse om een bredere blik dan alleen de fysieke pijn onder de loep te nemen. Ook omdat het hele scala aan helende vormen binnen de Chinese Geneeskunde – acupunctuur, guasha, qigong en meditatie –  tegelijk een mogelijkheid bieden voor persoonlijke groei, je eigen talent/kracht ontdekken en persoonlijke leiderschap. En komt de aanzet voor inzichten en heling soms uit heel onverwachte hoek.

Zo komt zij vandaag toevallig een uur te vroeg in de praktijk. Ook goed, hoor ik mezelf zeggen. Ik heb ruimte vandaag. En ik weet dat er bij deze jonge vrouw wat mentaal-emotionele disbalans is. Verrassend voor mij komt ze binnen met een zere schouder. De rechterschouder. Haar nieuwe verzorgpaard had haar even goed op de plaats gezet, steekt ze van wal. Hij had haar hardhandig tegen de stalmuur aan gedrukt waardoor haar rechterschouder behoorlijk in de verdrukking was gekomen. Met een dosis zelfreflectie was ze er al wel op uit gekomen dat ze waarschijnlijk met een te grote dosis energie en overtuiging de stal was ingekomen. Wat haar respons was? Directe correctie en terugtrekken. Na een beetje doorvragen op haar antwoord, bleek die correctie niet zozeer vanuit een intentie te komen om vanuit haar eigen kracht en behoefte aan respect van eigen ruimte te komen maar vanuit de trigger van ‘niet gewenst zijn’.

Een trigger die ze al langer onbewust meedraagt, realiseert ze zich na wat doorvragen. Dat dit ook bij andere actuele issues in haar leven nu tot blokkades heeft geleid. Ze ook ineens beseft dat dit ook leidt tot muren opbouwen zodra het niet helemaal gaat zoals het gaat. Ze uit verbinding schiet en zich terugtrekt zodra er weerstand komt. Vooral vanuit haar omgeving. Haar introvertie haar wel helpt om vooral op eigen kracht door te gaan. Zelfstandig hulp van andere te krijgen en te zoeken die haar vooral ook bevestigen in haar gelijk. Om zo haar ‘opponent’ – in dit geval de eigenaar van het paard – mee te nemen op haar missie/gelijk te halen. Zonder afstemming, met de nodige frustratie. Vanuit ‘moeten’ in plaats van Ont-moeten. En het liefst doorbeuken. De kwetsuur toont zich letterlijk op de plekken waar het mentaal-emotioneel wringt. In ont-moeten. Doorbeuken. Oordelen, overtuigingen, en niet kunnen loslaten.

Ze lijkt compleet voorbij te schieten aan ruimte nemen voor haar eigen gevoel, een dosis zelf-
compassie (wat is dat?, vraagt ze verwonderd) en behoeften concreet en constructief te uiten. En vooral aan te sluiten bij dat wat is. Ook bij de ander. De muur is te hoog en te dik. En tegelijk wel eenvoudige te breken. Door letterlijk of figuurlijk een adempauze in te lassen. Even een paar keer diep in en uit te ademen. Wat je snel kan verbinden met Hier en Nu. Je even in de ‘neutraal’ zet. Iedere muur kan breken. Door je eerst te verbinden met jezelf. Zodat je vol-ledig naast iemand (of een paard) kan gaan staan en eerst oprecht aan kan sluiten. Want wat gisteren werkte, kan vandaag heel anders zijn. Behoeften kunnen nu eenmaal verschillen en veranderen. Luisteren is de sleutel. Naar signalen in je lichaam en soms een fysieke respons. Mind-empty. Maar wel vanuit je eigen kracht en grond. Met een uitnodiging en vraag. Waarop ieder antwoord oké is. Het is een klein, kwetsbaar punt waar we elkaar altijd kunnen ont-moeten. Door vol-ledig aanwezig te zijn. Met een oprechte en open-mind en open-hart intentie. Zonder te dwingen of te forceren. Veel vitale energie en kracht gaat daarbij niet alleen bij jezelf verloren maar ook bij een ander. En bovenal de verbinding die er tussen jullie is. Je triggers kennen, je gevoel (die vaak gepaard gaat met pijnen en ziekten in je lichaam) met een dosis zelfcompassie omarmen vanuit het vertrouwen dat het je informatie geeft, om weer in een vitale verbinding te komen met allereerst jezelf. Om vanuit daar aan te sluiten bij de ander. De creatiekracht van de juiste woorden en gedachten gebruiken om samen een volgende stap te zetten. Welke richting dan ook. Loslaten wat niet meer dient en ruimte creëren voor nieuwe avonturen.

Terwijl ik haar schouder en bovenrug met guasha behandel, valt letterlijk en figuurlijk een last van haar schouder. Maken blokkades geven verder ruimte voor creatie en nieuwe inzichten. De fysieke pijnen verdwijnen en maken plaats voor mentale helderheid. Door een verbindend gesprek, een Guasha-steen of Acupunctuur naald. En soms met hulp van een paard.

Meer weten over hoe ik jou binnen mijn praktijk kan ondersteunen? Plan nu een gratis intake/consult via ‘Maak een afspraak’-button op de website

Naar het overzicht

© 2024 Puur Vitaal
Website door OVK webdesign