10 Vitaliteits-gewoonten die het verschil maken

10 Vitaliteits-gewoonten die het verschil maken

Vitaliteit en gezondheid heb je ook zelf in de hand. Het is een behoorlijk statement. En toch sta ik hier volledig achter omdat ik - nadat ik zelf ruim 22 jaar geleden koos voor een nog bewuster, vitalere leefstijl - zelf heb ervaren wat dit doet. Met daarbij ook het geluk dat ik in de ruim 10 jaar dat ik mensen begeleidt en behandel ook zie dat een Puur Vitale leefstijl hen ook zoveel (veer)kracht geeft.

Op diverse levensgebieden ging bij mij decennia terug de eerste bezem door mijn leefstijl; werk, hobby, relaties, financien en vooral mijn gezondheid. Ik was amper 26 jaar toen ik een forse burn-out kreeg. Dit kon niet de bedoeling zijn. In de kracht van mijn leven al uitgeblust zijn.
In de jaren die volgden, zette ik dan weer grote, dan weer baby-stappen naar een vitalere leefstijl. Ik maakte telkens opnieuw keuzes. En soms werden die ook voor mij gemaakt. Leerde ik van mijn valkuilen, mijn leermeesters, mijn clienten en de wereld om me heen. Greep ik iedere kans aan om te groeien. Met uiteraard de nodige groeipijnen. Ook in de keuzes die ik soms daarbij maakte. Ben ik klaar? Verre van. Dit is nooit klaar. Want het leven daagt telkens uit. Mijn leef-tijd en levensfase - inmiddels 48 jaar, in de menopauze, een intense rouwperiode doorlevend, een eigen praktijk in bloei en groei, een liefdevolle relatie, bonus)oma en (soms te) betrokken bij de wereld van nu- vraagt ook vandaag de dag telkens om aanpassen, schakelen, blijven luisteren.
Op de stroom van het leven mee bewegen is de kunst. De stroom die dan weer vraagt om vol gas te geven, en dan weer vraagt om te vertragen en soms om stil te zijn en niets te doen. Voor mij zijn vele gewoonten voor een vitaal leven inderdaad al 'gewoon' geworden. Zonder dat het normaal wordt, want ook ik ben een mens en voel de verleidingen, de uitdagingen. Maar voel wel steeds sneller, beter waar en hoe ik mijn vitale kracht weer kan laten stromen. En doe ik simpelweg wat ik heb te doen en kan om mijn eigen ver-antwoord-elijkheid daarvoor te nemen. Voor mezelf, mijn liefsten en de wereld om me heen. 

Ik deel graag mijn tien vitaliteitsgewoonten die voor mij het verschil hebben gemaakt (en ik dankbaar ben dat mijn leermeesters deze hebben gedeeld), en nog steeds dagelijks doen.

1. Eerst bewegen dan eten: 's ochtends, 's middags, 's avonds
2. Onbewerkt voedsel - liefst biologisch - kopen en (zelf) koken
3. Meer water, minder koffie en geen/nauwelijks alcohol & suikers
4. Schrijven/tracken/creeren in een journal
5. Dag in de week vrij van planning/afspraken en geen social media
6. Na 18.00 uur niet meer eten; na 20.00 uur geen technologie
7. Yoga, qigong, meditatie, breathwork maar zeker ook een paar keer per week cardio en krachttraining  
8. Tijd vrijmaken voor dierbare familie, vrienden en kennissen; lach en dans!
9. Slaap voldoende en goed (en doe wanneer nodig slaapbevorderende oefeningen)
10. Dankbaarheid beoefenen in welke uiting dan ook.

En wat te doen bij een 'Bad Day' ? Kies voor:  
* in stilte alles te omarmen wat er in je leeft. Zonder oordeel, zonder een wil om te fixen. Kijk naar binnen en laat het 
* in ieder geval gewoonte nummer 8: dankbaarheid beoefenen.  
* vaker per dag breathwork, meditatie, bewust bewegen
* buiten bewegen: een wandeling, een fiets-of kajaktocht; de natuur in. 
* je journal; om in te schrijven, te reflecteren, terug te lezen naar je doelen, je dromen. 
* een goed, inspirerend boek, podcast die verbindt, hoop en inspiratie geeft
* iets wat je nieuwe energie geeft; een belletje of afspraak met vrienden, een nieuw recept koken, naar de sauna, een dansavond 

Naar het overzicht

© 2024 Puur Vitaal
Website door OVK webdesign