Hooikoorts-aanpak het jaar rond

Medio januari las ik het bericht met de kop ‘de natuur verandert’. De vlinders komen eerder en de hazelaar loopt uit zijn knoppen. En prompt zag ik een dag later de prachtige Dagpauwoog in de tuin van de Praktijk landen en ontving ik de eerste hooikoortsklachten van patienten. De natuur verandert. En wij bewegen mee. Dus ook met de hooikoorts. En de optimale aanpak van hooikoorts doe je het hele jaar rond in verschillende fasen: sterken, stabiliseren en mobiliseren van je immuunsysteem. Met in iedere fase aandacht voor optimale voeding, een passend (stressvrij) leefritme en extra zorg voor jezelf. En toegespitst op behandeling van de symptomen IN het seizoen en de ‘wortel’ van de problematiek ROND het seizoen.

Heb jij hooikoorts? Dan doe je er goed aan om al ruim voor het hooikoortsseizoen te starten met je immuunsysteem te sterken. Is jouw hooikoorts-piek in maart-april, dan begint jouw voorbereiding in augustus. En ligt jouw ideale immuun-booster-moment in de maanden oktober en november. Wat tegelijk een ideale periode is omdat ook de natuur in ruste is en je dus geen prikkels krijgt van een hooikoorts-prikkel/allergeen. De aanpak van de behandelingen ligt hier dan ook op ‘de wortel’. De natuurlijke rust gebruiken om het immuunsysteem te sterken is ook effectiever dan wanneer je het immuunsysteem -op het niveau van de wortel – in de hooikoorts-piek aanpakt. Immers, in zo’n piek is je immuunsysteem al extra hard aan het werk – met onder ander de aanmaak van Histamine – om de binnendringende allergenen te weren en/of uit je lichaam te werken. En als er al een systeem hard werkt in je lichaam, wil je die niet overbelasten door het NOG harder te laten werken. Behandelingen in de hooikoorts-piekfase zijn dan ook vooral gericht op het verhelpen en minimaliseren van eventuele symptomen.

In de verschillende fasen kun je natuurlijk ook heel veel zelf doen. Hieronder wat praktische tips en adviezen om het jaar rond te zorgen voor jouw hooikoortsklachten met het STERKEN, STABILISEREN en MOBILISEREN van jouw immuunsysteem.

STERKEN van je immuunsysteem begint in de nazomer, maar zeker in oktober en november. Wat je kan helpen: een lichte detox-kuur zo in september/oktober. Zelf geef ik de voorkeur aan een detox met de inzet van spirulina/chlorella. Doe een detox altijd WEL in overleg met je arts/therapeut. Vervolgens zorg je in de herfst en winter voor optimale, gezonde – warme!! – voeding dat rijk is aan Vit C, Calcium, Vit. D en Magnesium. Uiteraard liever vanuit verse voeding dan supplementen. En dat is heel simpel als je het principe ‘eten volgens de seizoenen en uit/ van je eigen land’ hanteert. En zo haal je de vitamine en mineralen makkelijk uit spruiten, boerenkool, rode kool et cetera. Maar ook uit bijvoorbeeld walnoten, eieren, peterselie, zonnebloempitten en spirulina. Het zijn pure bronnen van Calcium. Laat de zuivel staan want dat is zeker in de wintermaanden energetisch te koud en ook slijmvormend. En hoe groot de verleiding ook…mijd (zoveel mogelijk) alle geraffineerde suikers. Al schrap je die sowieso het liefste uit je voedingspatroon. Naast eten volgens de seizoenen, pas je ook je leefstijl aan naar het seizoen Winter. En ja, dat is misschien de grootste uitdaging. Maar zeker de moeite waard: rustiger bewegen; liever yoga of qigong dan een marathon willen lopen eb veel/meer slapen. En je boekt een massage, sauna, een fascia/detox guasha-therapie of je eerste reeks acupunctuurbehandelingen.

STABILISEREN van je immuunsysteem doe je het vanaf februari. Je kan dan eventueel al starten met de eerste suppletie die vrije-radicale in je lichaam afvoeren, dan wel voorkomen. Aan je gezonde voeding voeg je zeker peren (heel goed voor je longen en een Nederlands fruit) en zwarte bessen toe. Zorg dat je (nog steeds) minimaal rauw en koud eet en drinkt. Mijd iedere zoetmaker. Houd je smakenpalet van het eten zo neutraal mogelijk. En minimaal/ geen alcohol. Wel kan af en toe een beetje honing voor een nog een extra detox-effect. Begin hier 7-8 weken voor jouw hooikoortspiek mee. Naast nog steeds de inname van Vitamine C, is pycnogynol een heel effectief supplement voor deze periode. Maar ook hiervoor geldt: overleg met je arts/therapeut wat voor jou werkt. Bouw je beweging rustig weer op maar nog niet te gek en te veel. Extra aandacht besteed je aan je longen met ademhalingsoefeningen en iets actiever bewegen: de tuin in, rustig wandelen, wat intensiever yoga en qigong beoefening om je spieren te sterken en lekkere revitaliseren ademhalingsoefening. Eventueel gecombineerd met wat extra krachttraining, maar niet teveel. Maar wel genoeg om je algehele Qi verder te sterken en te bewegen.

MOBILISEREN van je immuunsysteem is het zorgdragen dat je immuunsysteem kan doen wat het heeft te doen in jouw piekmoment ofwel jouw hooikoorts-seizoen. En eigenlijk doe je dat niet perse zelf, maar kun je jouw systeem wel de ruimte geven door: alles wat je in de vorige fasen hebt gedaan. Zoveel mogelijk stress te mijden, meer te ontspannen en je voedingspatroon verder aanpassen naar in ieder geval zo histamine-arm te eten. Mijd in jouw piek-tijd (alle!) suikers en groentes als tomaten, verse spinazie, bietjes, noten, kaas en eieren. Fruitsoorten die de histamine-aanmaak versterken zijn onder meer avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. En bij vlees zijn dit: varkens- en lamsvlees, wild. Natuurlijk zijn er ook histamine-rijke dranken zoals cider, bier en (met name rode) wijn. Lees HIER een (kort) overzicht van welke voeding je kan ondersteunen. Plan meer ontspanmomenten en boek in januari & februari zeker nog een reeks massages of acupunctuurbehandelingen. Voor het reguleren van het immuunsysteem en verminderen van eventuele hooikoorts-symptomen.

Meer weten hoe jij optimaal kan zorgen voor jouw Hooikoorts? Dit kan met een (voedings)consult en/of (een reeks) behandelingen (waarbij een voedingsadvies is inbegrepen). Boek nu jouw afspraak of een gratis (online) consult via de button ‘Maak afspraak’ op deze pagina. Of bel naar 06-30064976.

Share

Minder allergie/hooikoortsklachten met Histamine-arme voeding

Histamine. Voor de mensen die kampen met allergieën is de aanmaak ervan een natuurlijke respons van ons lichaam zodra er contact wordt gemaakt met een zogeheten Allergeen. Ons lichaam zit magisch in elkaar en zet een hele ‘chemische’ reactie in werking om het allergeen maar uit het lichaam te werken. En Histamine is een van de ‘chemische’ stofjes die het lichaam aanmaakt maar die ook van nature in voeding voorkomt. Nu zorgt het lichaam er ook weer voor dat dit allemaal op een natuurlijke wijze wordt afgebroken in de darmen, lever en het bloed. Je kunt je voorstellen dat als daar enige vorm van disbalans is, deze afbraak niet goed verloopt. Er dan ook een teveel aan histamine kan ontstaan.

En wat zien we in de praktijk? Dat juist mensen met een verstoring/disbalans in de lever ook vaak kampen met hooikoortsklachten. En volgens de Chinese Geneeskunde is het ook nog de Lever die juist met het hooikoortsseizoen is verbonden: De Lente. Dus ook de periode dat het lichaam ZELF al flink bezig gaat met Histamine-aanmaak. Nu zul je misschien denk dat het dan JUIST goed is om vooral extra Histamine te eten, maar dan schiet de balans door. En wordt het lichaam overprikkelt en zullen de klachten juist toenemen.

Dus als je last van hooikoorts hebt of een andere allergie, kan het je ontzettend helpen bij het verminderen van de klachten om -in ieder geval tijdens je piek-seizoen – te kiezen voor minder histamine-rijke voedingsstoffen. Meer weten? Persoonlijk advies? Maak dan nu een afspraak voor een voedingsconsult (zie button rechtsonder op de pagina, mail: info@puurvitaal.com of 06-300 64 976. Online ook mogelijk!)

Hieronder vind je een kort overzicht van Histamine-ARME voedingstoffen
* Alle GlutenVRIJE voedingsmiddelen: Rijst, Amarant, Boekweit, Millet
* Groenten: (zoete) aardappelen, broccoli, kolen, boerenkool, wortelen, komkommer, andijvie, koolrabi, sla, linzen, tofu, bloemkool, prei, witlof, bonen, raapstelen, snijbiet, artisjokken, rucola, paksoi, asperges, courgette
* Fruit: kersen, bessen, cantaloupe meloen, peren, perzik, mango, pruimen, bramen, passievrucht
* Vlees/Vis: lamsvlees, kalkoen, rundvlees, zoet water vis (tilapia, pangasius, paling)
* Zuivel: cottage cheese, (koe)kwark, melk, yoghurt (maar wees in zijn algemeenheid matig met zuivel vanwege het slijm-vormend-effect!)
* Kruiden: bieslook, venkel, knoflook, munt, peterselie, brandnetel, citroenmelisse

Rijk aan Histamine-Vrijmakers zijn onder andere:
* Groenten: verse spinazie, tomaten (en alle tomaten-producten!), aubergine, rode biet, peulvruchten, erwten, zuurkool, pompoen, champignons
* Fruit: bananen, druiven, frambozen, avocado, aardbeien, ananas, kiwi, mango, papaya, vijgen, gedroogd fruit, dadels, fruit-jams
* Vlees/Vis: varkensvlees, schaal-en schelpdieren (o.a. garnalen, krab, mosselen)
* Zuivel: kaas, eieren,
* Kruiden: gember, kerrie, kurkuma, gistextract, peper, vanille, paprikapoeder, kaneel
* diversen: Geraffineerde SUIKERS, noten & zaden, pinda’s, drop, cacao, chocolade
* Kunstmatige toevoegingen, smaakversterkers (MSG, vetsin), sulfietzouten (E220 t/m 280)


Share

Eet je vitaal

Voedingsleer is een van de pijlers van de Chinese Geneeskunde. Dus naast de behandelingen in Praktijk Puur Vitaal besteed ik ook veel aandacht aan optimale voeding. Zonder een dieet, maar met een bewuste visie op hoe voeding jou vitaal kan maken en houden. Met soms kleine maar effectieve stappen in jouw eetpatroon. Met de komende Kerstdagen een extra uitdaging wellicht. Want hoe vertel je dat je kerstdiner afsluiten met koud ijs nu net niet handig is voor je spijsvertering.

Zelf ondervind ik al jaren de kracht van optimale voeding. Waarbij ik nooit een dieet heb gevolgd, maar wel de signalen van mijn lijf. Mijn eczemen verdwenen, mijn voedselallergieën ook. En mijn lief startte met zijn opleiding trainer Hormoonfactor een ware revolutie in onze keuken en hielp het mijn eigen hormoonhuishouding op vele fronten. Ik streef om de krachten en principes van De Chinese Voedingsleer ook bij klachten en aandoeningen ondersteunend te laten zijn. Met ruimte om er vooral mee te spelen, zelf te ervaren. Te leren wat voor jou NU werkt.

En de wintertijd werkt bijvoorbeeld onze interne kachel al hard. Dus pas ik graag NU mijn eetritme aan. Meer warm. Met een heerlijke, verwarmende zoete spaghetti-pompoen. De pompoen die de milt versterkt. Daarmee je energie en zo ook een natuurlijke immuunbooster is. Ook schuiven we, als het even past, ook ons tijdstip van de warme maaltijd op. Omdat ’s middags je spijsvertering het krachtigste werkt. Zo gek is het nieuwe fenomeen ‘Dinchen’ dus echt niet. Onze grootouders deden het al. Bij ons is het al jaren de ‘late-lunch’ en hoe leuk…nu dus Dinch…of Dunch… Meer weten? Een persoonlijk voedingsadvies? Of tips voor jou? Maak nu een afspraak via de link rechtsonderaan deze pagina of neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of door te bellen/appen naar 06-300 64 976.

Share

Zomers Recept: Portugese oogboontjes-tonijnschotel

 

Een frisse, heerlijke salade boordevol eiwitten!
Een frisse, heerlijke salade boordevol eiwitten!

Dit recept heb ik geleerd van mijn moeder, die het weer heeft geleerd van haar zuster die al jaren in Portugal woont. Het is een frisse, lekkere schotel en boordevol proteïne. Bereid het vooral op je eigen gevoel. En wil je meer maken, voeg dan naar eigen inzicht meer boontjes en tonijn toe. Maak deze schotel niet te vaak…tonijn eten is niet geheel ecologisch verantwoord. Geniet er extra van! 

Ingrediënten – voor +/- 4 personen

 • 2 blikjes witte (!) oogboontjes (blik)
 • 2 blikjes tonijn (liefst in olijfolie)
 • 2 grote uien
 • 2 citroenen uitgeperst
 • 3-4 eieren
 • evt zwarte olijven of kappertjes en wat verse peterselie
 • flinke scheuten olijfolie Extra Virgin
 • peper en zout

Bereiding
Maak de schotel bij voorkeur een paar uur van te voren klaar. Dat marineert als het ware de uien die daardoor lekker zacht en wat zoetig worden.

 • Laat de oogboontjes uitlekken, net als de tonijn
 • Kook intussen de eieren (hard)
 • Snijd de uien in grove stukken
 • Meng de oogboontjes, tonijn en uien in een glazen schaal . Besprenkel met een deel citroensap. Voeg dan een flinke scheut olijfolie toe. Dit alles op gevoel! Zorg dat er een glans over de ingrediënten ontstaat.
 • Snijd de gekookte eieren in grove stukken en voeg in de schotel. Voeg eventueel weer een scheut olijfolie toe en citroensap.
 • Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe (niet teveel zout want de tonijn is al wat zoutig)
 • Dek de schotel af totdat je gaat serveren.
 • Voeg vlak voor het serveren evt nog wat (gehalveerde) olijven, kappertjes toe en handje verse, gehakte peterselie als garnering.

Bom apetite!!

Share

Recept: Broeder anno 2014

De tijd van snert, erwtensoep, komt er weer aan. En bij deze heerlijke stevige soep kan de Oud-Hollandse Broeder eigenlijk niet ontbreken. Mijn oma maakte het, zo ook mijn moeder en wat wilde ik het al lang maken alleen dan in een vitaler jasje; zonder toevoegingen, geen tarwe, geen gist, geen suiker, geen traditionele roomboter en enkel biologische ingrediënten. En met behoud van de oorspronkelijke smaak van de Oud-Hollandse Broeder. Ik weet zeker dat de ‘Ralph Moorman’ erwtensoep nog lekkerder smaakt!

Ingrediënten

 • 100 gr. amandelmeel
 • 400 gr. speltmeel
 • 2 grote eieren
 • 500 ml amandelmelk
 • 250 gr. gedroogd fruit in stukjes gesneden. Gebruik bv. vijgen, abrikozen, rozijnen, cranberry’s (gezoet met diksap), incaberries etc.
 • 20 gram wijnsteenzuur(bak)poeder
 • Snuf zout
 • Wat kokosolie

Bereiding:

 •  Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en smeer de randen in met wat kokosolie (diameter ong. 24 cm)
 •  Meng in een kom de meel met de wijnsteenpoeder
 • Breek de eieren in het gemengde meel en voeg langzaam de melk toe tot er een glad mengsel ontstaat
 • Voeg dan het gedroogde fruit toe en het zout
 • Giet het geheel in de gereedstaande bakvorm
 • Dek de bakvorm met aluminiumfolie en plaats het in de oven
 • Haal na 15 minuten het aluminiumfolie er af en bak de broeder nog 30 minuten
 • De Broeder moet na de baktijd droog zijn van binnen. Check dit met een lange satéprikker of een breinaald.

Eet smakelijk! broeder anno 2014

Share